Burned out

 

 

 

 

 

 

Olieverf op paneel, -Verkocht-

IDEE

Het oorspronkelijke idee voor het werk is geïnspireerd op het fenomeen “burn-out” en de verschillende fases die daarin te herkennen zijn. De titel van het werk refereert daar nog aan. Gaandeweg is het idee breder gedefinieerd en verhaalt het drieluik ook over universele thema’s als geboorte-leven-dood.

De sfeer is bewust donker gehouden waardoor het drieluik niet direct zijn geheimen prijs geeft. De kijker wordt daardoor uitgenodigd om zijn eigen verhaal in het drieluik te ontdekken en na te denken over hoe de fasering van toepassing is in zijn of haar eigen leven.

WERKWIJZE

In de schetsfase is veel aandacht besteed aan de compositie van het individuele beeld en de onderlinge verhoudingen van de panelen. Er is nagedacht over zaken als kleurstelling, toonwaarden en zelfs triviale zaken als welke fitting het best bij het thema past.

Het werk zelf bestaat uit drie losse houten panelen die met elkaar verbonden zijn met een matzwart paneel. Ik heb er voor gekozen de structuur van het hout zichtbaar te laten in het uiteindelijke werk. Om dat te bereiken is het beeld opgebouwd door vele lagen olieverf in verschillende kleuren translucent over elkaar heen te leggen. Bijkomstig voordeel is dat hiermee het gevoel van diepte wordt versterkt.