All posts by XACRacha

Waltherus’ Gabriel

Het origineel is een aquarel gemaakt door Paul Joseph Constantin Gabriël (1828-1903), deze versie is speciaal aangepast voor de klant. Zo is een steigertje toegevoegd en komt een kraai tussen de bomen aangevlogen.

Waltherus’ Gabriel
Olieverf op doek
100 x 50 cm
-verkocht-
Voorstudie in potlood

Darker Times

Voor nu de laatste twee schilderijen uit de serie Darker Times.

” No, just fine”
olieverf op hardhouten paneel, 610 x 200 x 15 mm
-verkocht-

” Still fine”
olieverf op hardhouten paneel, 610 x 210 x 15 mm
-verkocht-

Burn out 2

Het afgelopen jaar heb ik mij verdiept in de technieken van het fijnschilderen. Met deze nieuw verworven vaardigheden heb ik nóg een drieluik gemaakt op basis van het thema ‘ met de lampjes’. Het is in afmetingen iets groter en ook het paneel zelf is zwaarder.

Buiten dat zijn er heel veel lagen over elkaar heen gelegd, zelfs afwisselend grisailles en glaceringen. Daarmee gaan de lampen écht gloeien.


Olieverf op paneel, -Verkocht-

Burrano

 

 

 

 

 

 

Olieverf op hardhouten paneel. 35×39 cm.

Vrij naar een sculptuur van Piero da Verona. Het origineel is te vinden in Genua, op het Cimitero Monumentale di Staglieno. 

Burned out

 

 

 

 

 

 

Olieverf op paneel, -Verkocht-

IDEE

Het oorspronkelijke idee voor het werk is geïnspireerd op het fenomeen “burn-out” en de verschillende fases die daarin te herkennen zijn. De titel van het werk refereert daar nog aan. Gaandeweg is het idee breder gedefinieerd en verhaalt het drieluik ook over universele thema’s als geboorte-leven-dood.

De sfeer is bewust donker gehouden waardoor het drieluik niet direct zijn geheimen prijs geeft. De kijker wordt daardoor uitgenodigd om zijn eigen verhaal in het drieluik te ontdekken en na te denken over hoe de fasering van toepassing is in zijn of haar eigen leven.

WERKWIJZE

In de schetsfase is veel aandacht besteed aan de compositie van het individuele beeld en de onderlinge verhoudingen van de panelen. Er is nagedacht over zaken als kleurstelling, toonwaarden en zelfs triviale zaken als welke fitting het best bij het thema past.

Het werk zelf bestaat uit drie losse houten panelen die met elkaar verbonden zijn met een matzwart paneel. Ik heb er voor gekozen de structuur van het hout zichtbaar te laten in het uiteindelijke werk. Om dat te bereiken is het beeld opgebouwd door vele lagen olieverf in verschillende kleuren translucent over elkaar heen te leggen. Bijkomstig voordeel is dat hiermee het gevoel van diepte wordt versterkt.